Eticaret nedir? Nasıl yapılır? Nerden başlamalıyım? Ne kadar bütçe lazım?
Eticaret nedir?
Hızla gelişen teknolojiler ve iletişimin yaygınlaşmasıyla alternatifler tüm zamanların en üst seviyesine çıktı, kolay iletişim insanların alışveriş alışkanlıklarını da değiştirdi. Sürecin bu kadar hızlı ve kullanılabilir bir biçimde değişkenlik göstermesiyle ticaret online bir mecra ile tanıştı, anlık ve internetten satış. Ben bu sisteme karşıyım diyenler kendilerini sisteme adapte etmemekte uğraştıysada neticede geldiğimiz noktada artık bir gerçeklik olgusu ile karşı karşıyayız. Bir iki sene önce bizi aşar, ben anlamam internetten, iyi bişe olsa rakiplerimizde yapar diyen orta ölçekli firmalar bir yana küçük esnaf bile internet ortamından yani eticarette yerini hızla almaya başladı. Netice olarak eticaret kısa açıklaması ile internet ortamında ürün yada fikirlerinizi satabildiğiniz yeni nesil ticaret aracı diyebilir veya konuyu biraz daha geniş olarak ele alırsak,
Eticaret ; şirket, dükkan yada işletmenizin, bulunduğu sokak, ilçe veya il sınırları dışında bile rahatlıkla satış yapabildiğiniz, tüketici veya kullanıcı bulabildiğiniz, onlarla iletişime geçip hatta sıcak satış yapabildiğiniz ve ödemeleri anlık alabildiğiniz platformun tümüne eticaret diyebiliriz. Örnek olarak;
Eticaret siteniz, sosyal medya işletmeniz, satış odaklı kurduğunuz whatsapp grubunuz, satışa teşvik edebildiğiniz sms mesajlarınız, satış odaklı epostalarınız ve satış sürecine takviyede bulunduğunuz kişisel paylaşımlarınız da eticaretin bir parçasıdır.
Nasıl yapılır?
Eticaret öncelikle satılabilir bir ürün veya fikri, kullanıcıların dikkatlerini çekecek görsel ve yazılı anlatımlarla hazırlanan sosyal medya sayfası, eticaret web sitesi veya donelerinizi sergileyebileceğiniz herhangi bir online mecrada sunumunuzla başlar, doğru ürünü veya fikri alıcı kitle ile buluşturmanız satışa bir adım daha sürükler, satışı tetiklemesi için hazırladığınız sayfa veya sunum güven vermeli, soru işaretlerini bertaraf etmeli veya varsa soru işaretleri yanıt sistemi üzerinden cevaplanmalı, satışın hızlı bir şekilde tamamlanmasını kredi kartı ile ödeme tetikelr fakat iyi bir ikna yeteneği satışı havale veya kapıda ödeme yönteminede sürükleyebilir, mühim olan mesele satış sonrası destek ve sadık müşteri kitleleri oluşturabilmektir.
Ne kadar bütçe lazım?
Hedefiniz kadar bütçe, nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim, örneğin hedefiniz kısa zamanda stoklarınızı tüketmek ve yeni ürünleri satışa sunup daha fazla kar elde etmekse farklı bir bütçe, aylık belli adet ürün satsam bana yeter diyorsanız farklı bir bütçe, benim işim örneğin 2 senede kazandırmaya başlarsa iydir diyorsanız farklı bir bütçe gerekir. İşiniz aynı iş, mecra aynı fakat sizin hedefiniz, sizin ön görüleriniz, sizin sabrınız, sizin aceleniz bütçenizi belirler, şunu unutmayınki sizde az çok bütçenizi ve ne kadar masrafınız olacağını bilirsiniz, şayet olması gerekenden daha ucuza işlerinizi yaptırmaya kalkarsanız ya yarı yolda kalırsınız yada olması gerekenden fazla ödersiniz.
Küçük esnaf için bir eticaret bütçesi önerimiz olabilir;
Ortalama Eticaret sitesi = 1500 tl
Ortalama google reklam = 600 tl (aylık)
ortalama sosyal medya reklam = 600 tl (aylık)
Tabi burda web site için verilerin eklenmesi, içerik girilmesi, görsel paylaşımların tasarlanması, ürünlerin seo ayarlarının yapılması, organik seo için başlangıç aşamalrı gibi bilgileri googleden siz kendiniz araştırarak yarı amatör yarı bilgili hale 2 ayda gelebilir ve kendi işinizi yürütebilirsiniz, bu bütçe ile muhtemelen 2-3 ay sonra günlük 3-4 adet ürün satışı sağlayabilir hale gelebilirsiniz.
Orta ölçek bir işletme için bütçe önerilerimiz ise tamamen projelerine göre değişir fakat orta ölçek bir firma yatırımının kazanca dönüşmesi aceleliği ile hareket edeceğinden tüm adımların eksiksiz yapılmasını öneriyoruz, tüm adımların net bir maliyeti olmamakla birlikte ortalama bütçe önerimiz;
Eticaret sitesi = 5-50,000 tl arası
Reklam danışmanı aylık ödeme = 3000 - 10000 arası
Grafiker personel aylık = 2500 tl
Aylık seo Çalışması = 1000 - 10000 tl arası
Google reklamları = 3000 - 7500 tl aylık
Sosyal medya reklamları = 3000 - 7500 tl aylık
Bu rakamlar olabilir rakamlardır, firmanın projesi ve taleplerine göre artar veya azalır, burda bütçeyi değişken kılan bir sürü etken vardır ve bu etkenler proje detayı, proje yetkilisinin ufku, firmanın projeye verdiği değer, süreç, zaman, beklentiler vb.. etkiler.
Nerden başlamalıyım?
Kesin karar vermekten başlamalısın, gerçekten bu projeyi hayata geçirmek istiyormusun? hayır ise cevabın kafandan silip atmalısın veya rafa kaldırmalı kafanı meşgul etmesini engellemelisin, cevabın evet ise,
1 : Projeni yazılı hale getir
2 : Pazarlamak istediğin ürün veya fikri satılabilir hale getir
3 : Alıcıların alaka düzeyini öğren
4 : Sen olsan alırmısın?
5 : Sosyal medya hesaplarını aç ve paylaşımlarını yapmaya başla
6 : Talep seni bir eticaret sitesi açmaya itiyorsa siteni kur
7 : Hayallerine değil gerçek getiriye yatırım yap
8 : Yatırımını gün ve ürün adedine böl, kazanacağına inanıyorsan büyümeye başla
9 : İmkanın ölçüsünde kurumsallaşma sürecini hızlandır
10 : Zamanın ganimet olduğunu unutma ve değerlendir
11 : Kazandığın her paranın içinden sermayeden aldığın borcu öde ve firmana borç ver
12 : Hiç bir zaman firmanın sana hak ettiğinden fazla ödemesine izin verme
13 : Sistemindeki açıkları belirle ve onar.
Kazan kzan durumu oluşuncaya kadar firmanı sırtında taşıman seni yormasın, doğru adımları atarsan firmanın seni taşıyacağı mutlu günlerine göreceğinden şüphen olmasın..
Tabi bizim telkinlerimiz tamamen tecrübelerden yola çıkarak size verdiğimiz öneriler, işinize yarayacağını umuyoruz, Kalın sağlıcakla.